Hoeveel is genoeg?

Ons brein is erg goed in het herkennen van patronen. Een patroon zou je kunnen zien als een verzameling van gegevens die vaak in dezelfde combinatie voorkomen. Zo vaak dat je brein ze ziet als één geheel. Twee wielen, een frame, een stuur, trappers en een ketting zie je daarom niet als twee wielen, een frame, een stuur, trappers en een ketting, maar als een fiets. Dat is handig, want daardoor kan je brein snel werken en blijft er breinkracht over voor het zien van andere dingen.

Ons brein is zo goed in het herkennen van patronen dat het maar een deel van de gegevens nodig heeft om te weten om welk geheel het gaat. En dus weet je wat je ziet op onderstaande afbeelding.
Een grappig experiment is het volgende. Probeer onderstaande tekst eens zo snel mogelijk te lezen:
Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinrietsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.
Kennelijk mag de verzameling gegevens ook door elkaar gehusseld worden en kan ons brein nog steeds het patroon herkennen. Het kost misschien wat meer tijd, maar toch...

Een boeiende vraag is: als je je brein een patroon wilt laten herkennen, hoeveel gegevens mag je dan maximaal weglaten?

Opdracht
Maak een test voor je klasgenoten met tien opdrachten. In elke opdracht gaat het erom het patroon te herkennen. Probeer zoveel mogelijk verschillende typen opdrachten te maken. Denk aan het laten zien van een deel van een logo, van een woord, door elkaar gehusselde onderdelen, een gezicht waarbij je elementen weg-fotoshopt...

VoorbeeldenAls je de test hebt laten doen, bespreek dan samen wat de resultaten je vertellen aan de hand van de volgende vragen:

  1. Is ons brein extra goed in patroonherkenning als het gaat om gezichten, logo's of voorwerpen?
  2. Zijn er onderdelen of gegevens die je niet weg mág laten, omdat het anders niet meer te raden is?
  3. Wat zeggen de resultaten over degene die de test doet?
Mail me je tests, de leukste en meest interessante zal ik hier publiceren. Adres: erno@innodoks.nl.