Lezersvraag: Stoppen met denken?

Via het vragenformulier op deze website kreeg ik een boeiende vraag binnen:
"Ik ben de hele dag teveel bezig met denken over denken. Denken over mijn gedachten. (...) Hoe kan ik gedachten beter leren begrijpen, niet meer bang zijn dat ik niet kan stoppen met denken?"
Ik herken dat wel. Soms zit mijn hoofd vol gedachten die een loopje met me nemen. Ze tollen door mijn hoofd, houden me uit mijn slaap of leiden af van de dingen waar ik mee bezig wil zijn. Ik wil stoppen met denken, denk ik dan. Maar ik denk ook: denken gaat altijd door, dus stoppen met denken... dat gaat helaas niet lukken.

Zelf heb ik in de loop van de jaren drie strategieën gevonden die voor mij werken:
  1. Mijn brein afleiden met nieuwe invoer van informatie. Als ik bijvoorbeeld niet kan slapen doordat mijn gedachten me teveel bezighouden, zet ik zachtjes de radio aan op een zender met veel gesproken woord. Met het oog op morgen is ideaal, zo tussen elf en twaalf uur. Je kunt ook een boek lezen of een krant.
  2. Mijn brein dwingen alle aandacht te richten op iets specifieks. Iedereen kent het 'schaapjes tellen'. Maar je kunt ook je aandacht richten op je ademhaling en jezelf de opdracht geven die rustiger te krijgen. Aandacht richten wordt tegenwoordig wel 'mindfulness' genoemd. Wil je hier beter in worden en lukt dat niet op eigen kracht, volg eens een cursus! Ook aan een taak werken die alle aandacht vraagt, kan helpen. Dat wordt wel 'flow' genoemd: je gaat helemaal op in het werk.
  3. De gedachten die mijn brein bezighouden opschrijven.
Belangrijk: als het je niet lukt (alleen of met hulp van de mensen om je heen) om genoeg rust in je hoofd te krijgen, neem dan contact op met een professionele hulpverlener (zoals je huisarts).